Guns N’ Roses, GelreDome Arnhem: the day after

Het schrijven van dit artikel is in ieder geval het laatste wat ik doe vandaag want ik ben kapot.
Het was een lange avond in het GelreDome in Arnhem. Gisteren schreef ik al over de berichten van Mojo dat Guns N’ Roses wel eens later zou kunnen beginnen dat was gepland. Ze hebben niets miszegd. Want na het glamrock voorprogramma (dat leek op 1 nummer van een uur) en de vele fluitconcerten kwamen de mannen een kleine 2 uur later dan gepland op het podium. Vanaf dat moment was ik en ik denk ook velen met mij, het direct vergeten.

Toen gitarist Dj Ashba voor het videoscherm (waardoor je alleen een silhouet zag) het nummer Chinese Democracy inzette was voor mij het feest al begonnen. Er verscheen een grijns op mijn gezicht, ik stond echt naar Guns N’ Roses te kijken. Kort daarna volgde Welcome to the Jungle waarna ik merkte dat iedereen in de zaal mijn mening toch wel deelde.

Het was een afwisselende set met klassiekers als Rocket Queen, You Could Be Mine, Sweet Child O’ Mine, het prachtige November Rain en Knockin’ On Heaven’s. Maar ook verrassende solo’s zoals de James Bond tune gespeeld door gitarist Richard Fortus, die vervolgens werd aangevuld met het nummer Live And Let Die. In het toegift, dat uiteindelijk een half uur duurde, werd ik compleet verrast met de AC/DC cover Whole Lotta Rosie waar Axl Rose ook totaal geen moeite mee leek te hebben. Kortom, ik heb niets te klagen.

Waar ik wel een beetje droevig van werd, waren de recensies die ik vanochtend las. Zoals die van Ester Meerman op Nu.nl. Wat nou onemanshow Ester? Moest je soms om 12 uur de laatste trein halen? Want volgens mij heb je niet helemaal op zitten letten. Oh nee, want je voelde bij Knockin’ On Heaven’s Door de tribune nog trillen. De tribune ja… moeten we daar het enthousiasme van het publiek op beoordelen?

Maar goed, Esther was niet de enige. Volgens het AD vertoonde Axl Rose divagedrag. Tsja.. welke frontman verwisselt tegenwoordig niet van shirtje of jasje. Axl toevallig een stuk of 3 keer, maar op danspasjes zat ik sowieso niet te wachten, dus die heb ik in ieder geval niet gemist. Zingen kan de man in ieder geval nog als 20 jaar geleden. Daar mankeerde het absoluut niet aan. En dan mag je van mij best even hijgen aan het eind van een nummer als je bijna 50 bent.

En ok, ik geef toe, die Slash achtige hoed van gitarist Dj Ashba met dat sigaretje tijdens z’n gitaarsolo had misschien niet gehoeven. Maar deze briljante gitarist zorgde er met zijn collega’s in ieder geval wel voor de Guns N’ Roses nummers werden neergezet zoals het hoorde: strak en goed.

Positief zijn is ook moeilijk voor sommige mensen. Maar ik ben het zeker! Guns N’ Roses heeft een waanzinnig twee en een half uur durend optreden gegeven. Een optreden met veel variatie en verrassingen. En die 2 uur wachten was dat meer dan waard!

Bekijk de volledige setlist van Guns N’ Roses op 3 oktober in het GelreDome, Arnhem.

Jeroen Ooms

Hoi! Ik ben Jeroen Ooms. Webdeveloper, nerd, blogger. Op mijn blog "Wat wil ik vandaag?" vertel ik wat ik wil. Wat ik wil hebben, wat ik wil zien, wat ik wil doen.

You may also like...