Chromecast, de goedkoopste Smart TV oplossing

Google Chromecast Smart TV oplossing

Twee jaar geleden kocht ik via crowdfundingplatform Kickstarter een “Equiso Smart TV HDMI-stick” die elke TV in een Smart TV moest omtoveren. Helaas viel het me allemaal wat tegen… Er draaide een vrij normale Android installatie op en de apps waren dus meer geschikt voor telefoons en tablets, niet voor TV’s.

Daarom ben ik even sceptisch geweest toen er weer een nieuwe “HDMI-stick” op de markt kwam. Dus dit keer was ik er niet vanaf de eerste dag bij en heb ik de reacties even afgewacht. Ik merkte als snel dat men enthousiast reageerde over de Google Chromecast. Dus aangezien het niet heel duur is, heb ik er ook maar één besteld. :-)

Installatie

De installatie is eigenlijk super eenvoudig. Dat je alleen een HDMI stick in je TV hoeft te steken is overigens wel een illusie, de stick heeft wel stroom nodig. Dus die zou in de USB poort in je TV kunnen of gewoon een stekker in het stopcontact. De benodigde kabel worden meegeleverd. Chromecast is vervolgens in te stellen via een app op de computer, telefoon of tablet en werkt voor zowel Android als iOS.

Apps

Toen ik dat had gedaan moest ik even zoeken, want hoe installeer ik apps op de Chromecast? Nou euh… niet! Dat werkt namelijk via de apps op je telefoon, tablet of computer! Als je bijvoorbeeld de Netflix app opent op een iPad, kun je door te klikken op het Chromecast-icoontje ervoor zorgen dat de stream via Chromecast verloopt zodat het direct op je TV verschijnt. Andere apps zoals Youtube, Google Play Music, Vevo en Rdio zijn nu beschikbaar.

Toch nog een Smart TV, met Plex!

Dit is allemaal leuk maar nog wel een beetje beperkt. Met Plex maak je het plaatje compleet! Want hoewel de Plex app niet vermeld staat op de website van Google is deze wel geschikt voor Chromecast. Met Plex kan je lokale films en muziek uit je netwerk (vanaf een computer of NAS) streamen op je TV zonder dat je daar nog andere dure apparatuur voor nodig hebt. Daarnaast kan je in Plex kanalen toevoegen zoals RTL XL en Uitzending Gemist. Let er wel op dat bij het installeren van Plex Media Server wat technische kennis van pas kan komen, maar als je het eenmaal hebt draaien wil je niks anders meer!

Er komt meer!

Chromecast kost maar 35 euro en heeft daarmee op dit moment echt de beste prijs/kwaliteit verhouding. Maar zoals ik al zei, het is nog niet compleet. Zo mis ik bijvoorbeeld nog ondersteuning voor de Spotify app. In de tussentijd kan je toch van Spotify gebruik maken via de Chromecast plugin voor Chrome browser op dekstop. Zo kan je dus de webversie van Spotify op je TV tonen, of elke andere website. Dat maakt Chromecast toch nog best een fraaie Smart TV oplossing!

Google Chromecast is oa. te koop bij Amazon

Chromecast

Jeroen Ooms

Hoi! Ik ben Jeroen Ooms. Webdeveloper, nerd, blogger. Op mijn blog "Wat wil ik vandaag?" vertel ik wat ik wil. Wat ik wil hebben, wat ik wil zien, wat ik wil doen.

You may also like...