Gastblog: Sint gaat, Santa komt

Sinterklaas in Rotterdam

We hebben nog maar nauwelijks de cadeaus van Sint Nicolaas uitgepakt en de Kerstman laat zijn gezicht al zien. Sterker nog… afgelopen zaterdag liep ik in een druk winkelcentrum waar vele mensen Sinterklaascadeaus aan het kopen waren, was er geen spoor te bekennen van Sinterklaas of afbeeldingen van hem. Wel stond er op iedere hoek een Kerstmanpop.

Sint Nicolaas, de bisschop van Myra (Turkije), is in die plaats zelfs letterlijk en figuurlijk van zijn voetstuk gehaald en vervangen door een standbeeld van de Kerstman. Maar laten we wel zijn; Sint Nicolaas was wel onze eerste gastarbeider!

En iedereen maar zeggen dat Santa Claus is overgewaaid uit Amerika!
Nou, echt niet! Hij is teruggewaaid!

Toen enkele Nederlanders naar Amerika emigreerden, stichtten zij in 1611 de vestiging Nieuw Amsterdam. Deze vestiging werd later verkocht en is nu over de hele wereld bekend als New York.  De Nederlanders brachten Sint Nicolaas mee (onze Sinterklaas dus) en hebben de Amerikanen hem geadopteerd. Hij werd zelfs de beschermheilige van New York. De naam Sinterklaas konden de Amerikanen moeilijk uitspreken en zij verbasterden het in Santa Claus. Het uiterlijk van Santa begon geleidelijk aan te veranderen, zijn schimmel veranderde in een rendier (met een arrenslee) en de Pieten werden elfjes. Santa werd populair door Walt Disney en commercieel gemaakt door Coca-Cola.

Was Nieuw-Amsterdam nog maar van Nederland. Dan had de hele wereld Sint Nicolaas.

Dit is een gastblog van John Ooms

Jeroen Ooms

Hoi! Ik ben Jeroen Ooms. Webdeveloper, nerd, blogger. Op mijn blog "Wat wil ik vandaag?" vertel ik wat ik wil. Wat ik wil hebben, wat ik wil zien, wat ik wil doen.