Leuke nieuwe features in iOS 5 en OS X Lion

Apple WWDC 2011

Om 7 uur vanavond (voor ons) was het weer zo ver. Het moment waar alle nerds naar uit kijken en massaal voor thuis blijven. Ik heb het natuurlijk over WWDC oftwel The Apple Worldwide Developers Conference. Dit is het moment waarop Apple de nieuwe ontwikkelingen rondom de besturingssystemen iOS (voor iPhone, iPod en iPad) en OS X (Mac) bekend maakt. Het is altijd maar de vraag of Steve Jobs weer op het toneel verschijnt, vanwege zijn ziekte, maar ook dit keer stond hij er weer.

OS X Lion

De opvolger van OS X Snow Leopard gaat OS X Lion heten. Er zijn zo’n 250 nieuwe features zoals een aantal nieuwe multi-touch bewegingen en full-screen apps. Je Mac wordt voorzien van een Launch Pad die een fullscreen weergave geeft van je Mac apps, net als op de iPad. Wat ik ook erg leuk vindt is Air Drop, een handig toepassing waarmee je eenvoudig draadloos bestanden kan uitwisselen. OS X Lion is vanaf juli te koop voor € 23,99 in de Mac App Store.

iOS 5

Het mobiele besturingssysteem iOS 5 is voorzien van zo’n 200 nieuwe features. Notification Center is eigenlijk iets wat iOS al lang had moeten hebben! Het komt er nu in, en hoe! Notificaties van al je apps worden nu weergegeven op je homescreen of in de titel balk als je op dat moment een app gebruikt.

Nu gebruik ik nog fanatiek Whatsapp, maar zal het straks dan echt iMessage worden? Want ook dat is een van de opmerkelijke nieuwe features. Berichten sturen kan uiteraard alleen naar gebruikers met een iPhone, iPad of iPod. Twitter wordt overigens volledig geïntegreerd in iOS 5. Tweeten kan straks rechtstreeks vanuit apps als Safari, Youtube, Maps en ook vanuit je camera en fotoalbum.

iCloud

De vermoedens waren juist, dit waanzinnige data center gaat er voor zorgen dat al onze gegevens in de lucht, of moet ik zeggen, in de “Cloud” blijven. iCloud is een nieuwe GRATIS dienst van Apple die het mogelijk maakt om je documenten, foto’s en video’s op al je Apple apparaten te bereiken. Naast de backups van je muziek en apps krijg je nog eens 5GB ruimte om al je andere meuk op te slaan in de grote Apple Wolk. Ook je eerder aangeschafte muziek kan je uit de Cloud halen.

One More Thing

En natuurlijk was dat nog niet alles! Ik deed al een klein vreugde dansje bij de nieuwe iOS 5 features, maar deze is ook fijn! One More Thing: iTunes Match! Het deed me direct denken aan Spotify. Voor slechts $24.99 per jaar kan je je “illegale” of “geripte” iTunes bibliotheek matchen met iTunes store. Alle nummers die ook daadwerkelijk in de store staan worden toegevoegd aan je iCloud bibliotheek. Deze nummers zijn vervolgens op elk apparaat waarop je bent ingelogd te beluisteren. En aangezien er zo’n 18 miljoen nummers in de iTunes store staan is dat best een leuke dienst.

Natuurlijk heb ik niet alles letterlijk uitgeschreven, maar vooral wat ik zelf de leukste en opvallende dingen vind. Eigenlijk is het ook allemaal wel wat ik een beetje verwachtte of al lang op zat te wachten. Ben je net zo’n blij kind als ik die liever nu als iOS 5 op z’n iPad 2 zou willen rammen, of mis je nog iets?

Foto: Engadget, die ook een liveblog hebben bijgehouden.

Jeroen Ooms

Hoi! Ik ben Jeroen Ooms. Webdeveloper, nerd, blogger. Op mijn blog "Wat wil ik vandaag?" vertel ik wat ik wil. Wat ik wil hebben, wat ik wil zien, wat ik wil doen.

You may also like...